Projekt Erazmus+ w Szkole Podstawowej nr 1 w Parczewie
W roku szkolnym 2022/2023 szkoła kontynuowała udział w projekcie Erasmus+ „knife&fork”(Nóż i Widelec). W miesiącach styczeń -luty uczniowie przygotowywali różnorodne potrawy korzystając z przepisów poznanych w szkole i przepisów kolegów. W marcu 17 uczniów z klas IV SP1 wraz z opiekunami udało się w podróż do miasta partnerskiego w Bressuire, aby osobiście poznać przyjaciół z Francji i Anglii z którymi wcześniej kontaktowali się poprzez multimedia. Gospodarze z Francji zaplanowali wiele wspólnych ćwiczeń i zadań, aby zintegrować dzieci z różnych państw poprzez sport, wspólne zabawy i gotowanie. Francuzi przygotowali tradycyjny piknik podczas którego nasi uczniowie mogli skosztować lokalnych specjałów wykonanych przez rodziców francuskich uczniów. Poza intensywnym czasem spędzonym w szkołach St. Cyprien oraz Rehas nasi uczniowie mieli okazję zwiedzić miasteczko i okolice. W trakcie wyjazdu wygospodarowano czas na wycieczkę po Paryżu. Uczniowie zobaczyli najbardziej znane miejsca stolicy Francji m. in. Wieżę Eiffla, Luwr, Łuk Triumfalny, Pola Elizejskie, byli pod Katedrą Notre Dame.
W kwietniu realizowano kolejne działanie projektu które miało uzmysłowić uczniom jak ważne jest, aby zaopatrywać się w codzienne produkty spożywcze możliwie jak najbliżej nas. W tym celu została zorganizowana wycieczka do gospodarstwa rolnego Państwa Sidor w Brudnie. Uczniowie mieli okazję zobaczyć, jak uprawiane są pomidory, ogórki oraz samemu wcielić się w pracownika szklarni. Spotkanie zakończyło się degustacją zebranych warzyw. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowe gadżety.
Miesiąc maj wykorzystany został do redagowania i korekty przepisów kulinarnych, które miały trafić do aplikacji „knife&fork”.
W czerwcu nauczyciele naszej szkoły obecni na spotkaniu w Bressuire dokonali podsumowania wszystkich bieżących działań projektu, zaprezentowali działania swoich szkół w mijającym roku oraz dokonali ewaluacji całego projektu. Dużo czasu poświęcono na ustalenia szczegółów dotyczących aplikacji „knife&fork”. Kulminacyjnym punktem spotkania była duża plenerowa impreza na którą zaproszono Mera miasta Bressuire oraz lokalną społeczność. Posiłki były przygotowywane przez wszystkie delegacje partnerskie i oceniane przez uczestników biesiady.
Na zakończenie wyjazdu uczestnicy odwiedzili słynny park tematyczny Puy du Fou ukazujący historię Francji i Europy od starożytności do współczesności.
Jednym z ważniejszych efektów projektu jest aplikacja ”knife&fork”, którą można pobrać na telefon. Pokazuje ona przepisy na typowe potrawy krajów których uczniowie brali udział w projekcie.
Aby pobrać aplikację wystarczy wpisać jej nazwę w sklep play (dla urządzeń z android) lub na appstore (dla urządzeń apple), wpisać nazwę aplikacji knife&fork, a następnie pobrać na swoje urządzenie i zainstalować.
Link do aplikacji:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cbsennis.knifeandfork&hl=pl&gl=US
Warto spróbować i wypróbować różne przepisy kulinarne - smacznego.
W dniach 17-21 października 2022 r delegacja nauczycieli ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Parczewie uczestniczyła w spotkaniu przedstawicieli szkół biorących udział w międzynarodowym projekcie Nóż i widelec w ramach współpracy Erasmus +. Spotkanie odbyło się w greckiej miejscowości Velestino. Nauczyciele z Bressuire we Francji, Ennis w Irlandii, Amersham z Wielkiej Brytanii, Reghin z Rumunii, z Velestino oraz z parczewskiej Jedynki na spotkaniach dokonali analizy dotychczasowych przedsięwzięć, oraz zaprezentowali wyniki dotychczasowych działań. Czas ten był przeznaczony na podsumowanie dotychczasowej pracy i przedstawienie ich efektów. W czasie roboczych spotkań zaplanowano kolejne działania na przyszłe miesiące (projekt kończy się w czerwcu 2023 r).
Spotkanie było okazją by bliżej poznać grecką szkołę jak również wymienić się informacjami i spostrzeżeniami dotyczącymi funkcjonowania systemów oświaty w różnych krajach.
Jako, że projekt związany jest z „jedzeniem” była możliwość by spróbować tradycyjnych potraw greckich.
Uczestnicy spotkania znaleźli tez chwilę czasu na poznanie regionu Tesalii. Zwiedzali Volos, pozostałości prehistorycznych osad i grobów, muzeum archeologiczne. Odbyli też krótką pieszą wędrówkę po górach w masywie Pelionu(pasmo górskie związane z legendami i Centaurami). Piękne górskie szlaki dały możliwość podziwiania spektakularnych krajobrazów górskich, widoków morza i wspaniałych wsi.
Kolejne spotkania – wyjazdy uczniów zaplanowano na miesiące marzec – maj 2023 r.
W ramach realizacji międzynarodowego projektu Nóż i widelec w dniach 18-22 października odbyło się spotkanie koordynatorów i nauczycieli realizujących projekt. W trakcie wizyty w Ennis(Irlandia) przedstawiciele szkół biorących udział w projekcie z Francji ( Bressuire), Wielkiej Brytanii (Amersham), Grecji (Velestano), Rumunii (Reghin) oraz Polski – nasza szkoła - Szkoła Podstawowa Nr 1 w Parczewie zostali oficjalnie przywitani przez Mera Ennis i regionu Clare. Dokonali ewaluacji dotychczasowych rocznych działań. W trakcie spotkań nasza delegacja zaprezentowała Lubelszczyznę, Parczew i okolice a także Szkołę Podstawową Nr 1. Pobyt w Irlandii pozwolił poznać irlandzką szkołę, jak również partnerskie szkoły biorące udział w projekcie. Rozmowy dotyczyły funkcjonowania systemów oświatowych w różnych krajach, problemów szkół i rozwiązań na czas pandemii.
Podczas spotkań został opracowany harmonogram działań i prac na lata 2021/22, które będą odbywać się w każdym z krajów a w naszej szkole realizować je będą uczniowie klas trzecich. Cały projekt związany jest z kuchnią europejską. W czasie jego trwania uczniowie poznają przepisy kulinarne krajów partnerskich, będą próbować samodzielnie wykonać różne potrawy, odbędą się spotkania z dietetykami, zostanie zorganizowany bal kostiumowy, uczniowie zagrają on-line w kulinarną grę w statki. Przez cały rok tworzyć będą Muzeum Erasmusa.
Kolejne spotkanie zostało zaplanowane na październik 2022 r w Grecji.
J.Pastor