Projekt Erazmus+ w Szkole Podstawowej nr 1 w Parczewie
W roku szkolnym 2022/2023 szkoła kontynuowała udział w projekcie Erasmus+ „knife&fork”(Nóż i Widelec). W miesiącach styczeń -luty uczniowie przygotowywali różnorodne potrawy korzystając z przepisów poznanych w szkole i przepisów kolegów. W marcu 17 uczniów z klas IV SP1 wraz z opiekunami udało się w podróż do miasta partnerskiego w Bressuire, aby osobiście poznać przyjaciół z Francji i Anglii z którymi wcześniej kontaktowali się poprzez multimedia. Gospodarze z Francji zaplanowali wiele wspólnych ćwiczeń i zadań, aby zintegrować dzieci z różnych państw poprzez sport, wspólne zabawy i gotowanie. Francuzi przygotowali tradycyjny piknik podczas którego nasi uczniowie mogli skosztować lokalnych specjałów wykonanych przez rodziców francuskich uczniów. Poza intensywnym czasem spędzonym w szkołach St. Cyprien oraz Rehas nasi uczniowie mieli okazję zwiedzić miasteczko i okolice. W trakcie wyjazdu wygospodarowano czas na wycieczkę po Paryżu. Uczniowie zobaczyli najbardziej znane miejsca stolicy Francji m. in. Wieżę Eiffla, Luwr, Łuk Triumfalny, Pola Elizejskie, byli pod Katedrą Notre Dame.
W kwietniu realizowano kolejne działanie projektu które miało uzmysłowić uczniom jak ważne jest, aby zaopatrywać się w codzienne produkty spożywcze możliwie jak najbliżej nas. W tym celu została zorganizowana wycieczka do gospodarstwa rolnego Państwa Sidor w Brudnie. Uczniowie mieli okazję zobaczyć, jak uprawiane są pomidory, ogórki oraz samemu wcielić się w pracownika szklarni. Spotkanie zakończyło się degustacją zebranych warzyw. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowe gadżety.
Miesiąc maj wykorzystany został do redagowania i korekty przepisów kulinarnych, które miały trafić do aplikacji „knife&fork”.
W czerwcu nauczyciele naszej szkoły obecni na spotkaniu w Bressuire dokonali podsumowania wszystkich bieżących działań projektu, zaprezentowali działania swoich szkół w mijającym roku oraz dokonali ewaluacji całego projektu. Dużo czasu poświęcono na ustalenia szczegółów dotyczących aplikacji „knife&fork”. Kulminacyjnym punktem spotkania była duża plenerowa impreza na którą zaproszono Mera miasta Bressuire oraz lokalną społeczność. Posiłki były przygotowywane przez wszystkie delegacje partnerskie i oceniane przez uczestników biesiady.
Na zakończenie wyjazdu uczestnicy odwiedzili słynny park tematyczny Puy du Fou ukazujący historię Francji i Europy od starożytności do współczesności.
Jednym z ważniejszych efektów projektu jest aplikacja ”knife&fork”, którą można pobrać na telefon. Pokazuje ona przepisy na typowe potrawy krajów których uczniowie brali udział w projekcie.
Aby pobrać aplikację wystarczy wpisać jej nazwę w sklep play (dla urządzeń z android) lub na appstore (dla urządzeń apple), wpisać nazwę aplikacji knife&fork, a następnie pobrać na swoje urządzenie i zainstalować.
Link do aplikacji:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cbsennis.knifeandfork&hl=pl&gl=US
Warto spróbować i wypróbować różne przepisy kulinarne - smacznego.